Kevät tulee ja perhoset lentelee, ainakin lapasissani mun! Eli Haaviston Perhos-lapaset ovat viimein valmiit. Valitsin värit leijonankeltaiseen Esther-pipoon ja Shetland Triangle-huiviin sopivaksi. Jälkimmäisestä jäi Floricaa n. 40g ylimääräistä. Ja nytkin vielä 15g möttönen olisi tuhottavissa. Ilta-auringon paistaessa ikkunasta sisään varmana kevään merkkinä oli pakko rientää ottamaan kuvat valmiista lapasista.

Perhos-lapaset
Malli Eeva Haaviston Sata kansanomaista kudinmallia, kuviota käytetty sekä kämmenselässä että kämmenen puolella
Lankana musta Nalle ja keltainen Florica
Lapasissa 56s, peukalossa 22s, puikot 2,5

Tässä vielä sisätiloissa huonosti valaistuna kuvat koko setistä, pinssikin on löytänyt uuden paikan.

Ja hassu kuva salamalla kun nuo salamattomat ovat niin tummia:

Lapasien kutominen oli todella ihanaa ja koukuttavaa, kirjoneuleita tulee jatkossakin varmasti harrastettua. Ensimmäisessä lapasessa käsialani oli hieman liian tiukkaa, toisessa osittain liian löysää, lopputulos kuitenkin on ok, vaikka kahden hieman erilaisen ja eri vahvuisen langan yhteensovittaminen ei ihan tasaista tulosta anna. Jos sellaista ylipäätään tavoittelee. Yhteensopivuus on kuitenkin riittävä, ja itse jopa pidän hieman rosoisesta pinnasta. Sen sijaan en ole ihan varma näiden lankojen muusta sopivuudesta. Jo päivän käytön jälkeen pinta on alkanut nukkaantua ja värit "levitä". Auttaisikohan höyrytys? Osaako joku sanoa? Katselin tänään 20v sitten (hui!) ostamiani virosta ostamiani lapasia, joissa on reikä, mutta pinta ei ole lainkaan kulunut. Aiheuttaako tekokuidut tuon nukkaantumisen vai onko se näille teollisille langoille ominaista? Jonkun kanssa juteltiin ohimennen asiasta ja siitä ovatko Novitan villasekoitelangat laadullisesti minkä tasoisia. Itse niitä olen paljon käyttänyt koska hankinta lähikaupasta on helpointa. Mutta olen alkanut taitoni kehittyessä miettiä että sitä että jos käytän kovin paljon aikaa jonkun kauniin käsityön tekemiseen niin en halua että se käyttäytyy kuin H&M:n kertakäyttötuotteet... Näin kärjistetysti asia ilmaistuna. Mitä mieltä te olette asiasta?

Keltaista teemaa jatkaen, tässä settiin valmistumassa olevat toiset lapaset. Halusin tehdä jotain ihan uutta ja niinpä sain inspiraation soveltaa Jaywalker-sukkien mallikuviota. Ajattelin fiksusti että kirjoitanpa tehdessä mallia ylös jotta toisen lapasen tekeminen olisi helpompaa. Jep, olisihan se ollut varmasti jos olisin malttanut ohjettani lukea. Luulin nimittäin että toisesta lapasesta tuli tiukka kireämmän käsialan takia. Purin lapasesta puolet ja kudoin sen löyhemmin. Lankaa kuluikin selkeästi enemmän mutta.... Lapanen on silti kireä ja tajusin että olen unohtanut viimeisimmän lisäyksen. Harmitti vietävästi. Purkuhommiksi siis menee, kunhan siihen työhön kykenen, sillä välin taidan tehdä muita projekteja. Tässä kuitenkin kuva vielä ekasta lapasesta setin kera.

Malli oma, Jaywalker-sukkien kuviota soveltaen
Keltainen Mambo-lanka, puikot 4,5, yksi lapanen näyttää syövän lankaa 45g eli 100g kerä jättänee n 10g nöttösen. Siitä ehkä saisi sitten pipoon sen kaipaamani kukkasen tai pyörylän?

Kauheasti olisi muutakin raportoitavaa niin langoista (ostettu kamalan kallis kerä lankaa josta en tiedä edes mitä tehdä ja onko laatu edes sen arvoinen), valmiista kutomuksista, sekä Garderoobia kierrättäen projektiin liittyen kirpputori- ja aleostoksista. Mutta muu elämä vaatii jälleen osansa ja näihin asioihin on palattava myöhemmin. Huokaus.